19 december 2012

Andra dagen i Ankgor

Dagen startade tidigt. 05:00 hämtades vi av vår guide för att se soluppgången över Ankgor Wat. Vi var inte direkt ensamma men det var värt besväret. Från kolsvart mörker tills att konturerna av templet kunde skönjas väntade vi tålmodigt och så småningom ljusnade det. Det var rejält mycket folk runt den lilla sjön för att få se Ankgor Wat spegla sig i vattnet vid soluppgången. Det var vackert och kul att se, men kanske lite spektakelvarning över det hela.

Efter soluppgången åkte vi tillbaka till hotellet för frukost. Sedan lämnade vi tjejerna på hotellet för att klämma av några tempel till fram till lunch. Det var en riktigt bra förmiddag. Vi besökte Preah Khan som en av kungarna byggde för att hedra sin far och som också utgör gravplats för stoftet. De flesta tempel handlar om att kungen vill hedra någon familjemedlem. Vi besökte också Eastern Mebon som var en del i en enorm vattenreservoar som byggdes för att tillgodose vattenbehoven i det gamla kungariket. Vi hann även med att kolla in världens största swimmingpool byggd på 1100-talet. 800 meter lång…. Det är väldigt imponerande vilka byggnadsverk de klarade av att bygga för 1 000 år sedan i det här landet. Runt tempelstaden Ankor Thom bodde det 1 miljon människor. I London bodde det samtidigt 50.000 människor.

Vår 2-dagarsintroduktion till Ankgor har gett mersmak. Khmerernas historia är fascinerande och vi skulle gärna åka tillbaka någon gång i framtiden och ägnar en vecka åt att utforska templen i lugn och ro.

Kambodjanerna är väldigt stolta och tacksamma över sitt kulturarv. De är inte fullt lika stolta över sin nuvarande president och regering. Vi har hunnit prata mycket med vår guide om hur det är att leva i Kambodja idag. De flesta lever fortfarande som bönder och odlar sin egen mat och inget mer. “Traktorer” (ser ut som stora jordfräsar ungefär) är ganska nytt och vår guide visste inte vad en dator var för 10 år sedan. “Demokrati” har man bara haft sedan 1993 och lönerna är låga. En lärare tjänar ca 50 dollar i månaden. De får verkligen kämpa i det här landet. Har man kritik mot landets ledning så talar man tyst om det. Det gjorde även vår guide. Han blev väldigt lågmäld när vi kom in på det ämnet.

I morgon åker vi vidare till Phnom Penh. Där blir det ett lugnare schema utan något inplanerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar