20 december 2012

National Highway 6

Med en suck av lättnad kom vi fram till Phnom Penh i eftermiddag. Om vi säger som så att det är ca 30 mil mellan Siem Reap och Phnom Penh, det tog 5 timmar och vår chaufför körde som han stulit grejorna så kanske det ger en bild över hur det är att färdas på National Highway 6. Här blandas allt från åsnekärror, överlastade moppar, traktorer, Lexus-SUV:ar och människor. Trafikregler verkar inte finnas, istället är det “size matters”. Vår chaufför hade inte störst bil vilket han kompenserade genom att tuta konstant i 30 mil. Vår stackars buss gillade inte heller tempot så det blev ett verkstadsbesök under resan också.

Några mil norr om Phnom Penh blev det vägarbete. Det var som att köra i ett dammigt krondike några mil. Vi borde skicka hit några vägbyggnadsingenjörer…

Efter vår något annorlunda reseupplevelse landade vi till slut på vårt hotell i Phnom Penh. På kvällen blev det supergod middag på Friends. Det är en organisation som hjälper gatubarn, offer för barnprostution m.m. åter till ett bättre liv genom att utbilda dem i restaurangbranschen. Intäkterna går till verksamheten som spänner över många fler områden. Det finns många NGO:s här och flera restauranger och butiker som stödjer deras verksamhet.

Dagen avslutades med en sväng förbi kungliga palatset där doften av rökelse låg tung. Kungens far har dött och det högtidlighålls med dekorerat palats, rökelse m.m. Granne med palatset byggs det dag och natt på ett stort område där kundens far skall kremeras. Även i modern tid bygger alltså kungarna för att hedra sina fäder.

1 kommentar:

  1. Vilket äventyr ni är på!! Vad kul med besöket på Friends också. Man blir imponerad över vilka krafter som ändå finns för att förbättra läget i dessa länder/städer. Kram tiller alla från ett snöigt Umeå.

    SvaraRadera